Traumaverwerking

MET EEN KNAL TERUGGESLINGERD IN DE ERVARING

Je hebt iets meegemaakt wat je het liefste zou vergeten. Je probeert er niet over na te denken, je zoekt afleiding. Het leven gaat door en ze zeggen toch ‘de tijd heelt alle wonden’? Misschien was het je wel gelukt om er voor korte of lange tijd nauwelijks of helemaal niet mee bezig te zijn.

Maar opeens, onaangekondigd, breekt het weer in alle hevigheid door. Je kunt het niet meer loslaten, je krijgt nachtmerries, het trauma stuurt en domineert je leven. En je bent radeloos, want je hebt het gevoel dat dit nooit meer ophoudt.

TRAUMAVERWERKING

Bij traumaverwerking gaan we opnieuw aan de slag met wat er gebeurd is. Je leert het in de ogen te kijken, een plek te geven en de gevoelens die erbij horen aan te gaan. Dat is in eerste instantie heel confronterend en ook echt wel even zwaar. Maar, we doen het samen en je zult merken dat je, door het nu nog één keer goed aan te pakken, snel verder kunt. Want na die eerste heftige sessies werken we weg van het trauma. Je komt beetje bij beetje weer bij jezelf.

MOET DAT ECHT, HERBELEVEN?

Er is tot nu toe geen enkele therapie die werkt zonder herbeleving. Dat komt omdat de herinnering zich heeft ‘verstopt’ in je onbewuste geheugen. Vandaar ook dat je er misschien even geen last van had. Maar van daaruit kan het dus altijd de kop opsteken. We moeten die herinnering dus als het ware verplaatsen van die onbewuste plek, naar een bewuste. Dat zijn die soms zware sessies in het begin.

Daarna zul je merken dat we er snel van weg gaan. We werken er mee, we werken er aan, we zoeken specifieke gevoelens nog eens op, maar je gaat niet meer die directe en volledige confrontatie aan. Dat is dan niet meer nodig.

LOOP ER NIET TE LANG ALLEEN MEE

Veel mensen die moeilijk uit een slecht verwerkt trauma komen, trekken pas laat aan de alarmbel. Je wilt het gevecht in je hoofd en in je gevoel het liefst uitzetten, misschien ben je bang dat je het alleen maar erger maakt als je er over gaat praten. Dat kan heel hardnekkig zijn.

CONTACT

Herken je jezelf of heb je een vraag over traumaverwerking? 

Bel of e-mail voor een afspraak >>