Ben ik depressief?
Zelf bepalen of je depressief bent, is niet altijd mogelijk. Je mist het overzicht. Je klachten kunnen bijvoorbeeld ook medische of andere psychologische oorzaken hebben. Leg het daarom voor aan iemand die daarvoor opgeleid is: je huisarts, een psychiater of een psycholoog.
Kenmerken van een depressie
Als je depressief bent, ben je langere tijd neerslachtig – somber, je voelt je leeg. Dingen die je vroeger plezier gaven doen je weinig, je vervreemdt van de mensen die je dierbaar zijn. Er kunnen ook andere symptomen zijn:
- je piekert veel
- je bent prikkelbaar
- je kunt nergens meer aan beginnen
- je hebt moeite met concentreren
- je bent vergeetachtig
- je bent moe
- je wordt dikker of juist magerder
- je hebt (door)slaapproblemen
- je hebt last van schuldgevoelen
Oorzaken van een depressie
Er zijn heel veel oorzaken die somberheid en depressie veroorzaken. Soms is het duidelijk, soms ‘zit het in de familie’ en soms is het nauwelijks te verklaren. En soms is wat een depressie lijkt, helemaal geen depressie. Het is heel moeilijk om van jezelf te bepalen of je depressief bent. Veel klachten, zoals slecht kunnen slapen, vermoeidheid, moeilijk vooruit geraken, kunnen heel goed andere psychische of lichamelijke oorzaken hebben. Daarom is het belangrijk om met deze klachten niet te lang rond te blijven lopen maar snel naar een psycholoog of huisarts te gaan.
Het is vast mijn eigen schuld…
Nee. Depressieve gevoelens kunnen werkelijk overal vandaan komen. Het kan zijn dat je iets ergs is overkomen. Maar het kan evengoed dat je opgewekt van aard bent, ‘geen reden tot klagen hebt’ en dat het je toch overkomt. Je hoeft de oorzaak niet te weten om iets aan de depressie te kunnen doen.
Hoe behandelen?
Depressiviteit en somberheid behoren tot de best gekende klachten in de psychologie. In de jonge geschiedenis van het vak heeft het altijd ruim aandacht gekregen en de behandeltechnieken zijn veelzijdig, goed getest en met uitstekende resultaten. Ook voor jou bestaat een methode die werkt. Ik stem de behandeling daarom niet alleen af op je klacht, maar vooral op jou. Ik werk voornamelijk met Cognitieve Gedragstherapie, PRI en Voice Dialogue.
Aan het denken gezet?
Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van een depressie?