Rouw en Verliesverwerking

ROUWEN IS NATUURLIJK

Rouwen is een natuurlijke reactie om verlies te verwerken. Het is een proces dat je helpt om met de pijn te kunnen leven. Maar het gaat niet altijd goed. Je zit vast in de rouw. Je verliest contact met het leven. Niemand lijkt je te kunnen helpen, je bent opgesloten in de pijn.

VERDRIET, WOEDE, SCHULD

Als je rouwt, werkt je innerlijke op volle toeren. Je bent overladen met zware gevoelens. Niet alleen verdriet, maar ook woede, angst en schuld, bepalen je. Je bent waarschijnlijk ook oververmoeid en prikkelbaar. En als gevolg daarvan zonder je je af.

JE KUNT OM VAN ALLES ROUWEN

Bij rouwverwerking en verliesverwerking denk je natuurlijk aan het verlies van een naaste, iemand die je dierbaar is. Maar er kunnen ook andere zaken uit je leven gerukt worden: de kans op een kind, je baan, je huwelijk. En ook die verliezen gaan gepaard met rouw: het aanvaarden van het verlies, het toelaten van de pijn, het aanpassen aan de nieuwe situatie en uiteindelijk ook weer door leren leven.

STAPPEN VAN ROUW

In de behandeling help ik je de stappen van rouw te doorlopen. We kijken daarbij niet alleen naar het verdriet, maar naar alle emoties die er bij komen kijken en ook naar de toekomst.

Het rouwproces bestaat in het kort uit vier taken:

  • aanvaarden van de werkelijkheid van het verlies
  • toelaten van de pijn die bij het verlies hoort
  • aanpassen aan de omgeving zonder diegene of datgene waar je om rouwt
  • geven van een nieuwe plaats aan de overledene en/of het verlies en opnieuw leren houden van het leven

De pijn van verlies zal nog lang bij je horen, misschien wel altijd. Maar ik kan je wel helpen  je weer te verbinden met jezelf, je omgeving en het leven.

CONTACT

Herken je jezelf of heb je een vraag over de rouw- en verliesverwerking?

Bel of e-mail voor een afspraak >>