Stress & Burn-out

Je lichaam neemt het stuur over en zegt STOP! Iedereen met een burn-out weet dat er niet altijd een weg is waar een wil is. Je kunt niet alles dragen, je hebt geen oneindige batterij die snel weer op te laden is. Door langdurig meer te doen dan je aankunt, raakt het evenwicht tussen draagkracht en draaglast verstoord. Kenmerkende symptomen kunnen zijn:

  • moeheid
  • gespannenheid
  • prikkelbaarheid
  • emotionele labiliteit
  • lijden aan concentratieverlies
  • slecht slapen
  • vervreemding ten opzichte van anderen
  • cynische houding ten opzichte van het werk
  • verminderd vertrouwen in persoonlijk kunnen

Dringend is niet hetzelfde als belangrijk

Een burn-out is het gevolg van heel veel en heel lang verkeerd met jezelf omgaan. Niet alleen met werkdruk, maar ook met ‘voldoening’, ‘geluk’, niet weten dat dringend niet hetzelfde is als belangrijk.

Rust is niet genoeg

Veel mensen denken dat de klachten verdwijnen met een beetje (of veel) rust. Soms kan dat zelfs zo lijken. Maar als je niets wezenlijks aan je leven verandert, blijft het terugkomen. Op karakter kun je een eind komen, maar ook jouw energie is niet oneindig.

Wezenlijk veranderen

Veel mensen die hersteld zijn van een burn-out realiseren zich dat ze vaak al jaren ongelukkig waren, niet deden wat ze wilden doen en niet de regie hadden over hun eigen leven. Niet op het werk, niet thuis, niet voor zichzelf. Een burn-out dwingt je om de belangrijke vragen te stellen, op zoek te gaan naar wat er voor jou écht toe doet en daarnaar te leven. En natuurlijk spelen zaken als ‘nee kunnen zeggen’ en ‘balans houden’ ook een rol.

Vinden wat belangrijk is

De behandeling helpt je (opnieuw) te vinden wat jouw leven waardevol maakt, wat je het liefste doet en wat je met je leven wilt doen. Tegelijkertijd krijg je heel praktische oefeningen om je energie beter te leren beheren en wordt er gekeken naar het verstevigen van een aantal vaardigheden zoals leren mobiliseren van sociale steun, zowel in de werk-als thuissituatie, time-management en assertiviteit.

Burn-out succesvol behandelen kan enkel door de combinatie van concreet met die oefeningen en vaardigheden aan de slag te gaan en tegelijk echt verdieping aan je leven te geven. Ik werk voornamelijk met Cognitieve Gedragstherapie, PRI en Voice Dialogue.

Herken je jezelf of heb je een vraag over de behandeling van stress en burn-out? 

Bel of e-mail voor een afspraak >>